De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning. Dit bedrag wordt gebaseerd op de mogelijke verkoopprijs van de woning op de waardepeildatum (1 januari) en wordt gebruikt voor het berekenen van verschillende belastingen. Huiseigenaren worden jaarlijks geïnformeerd over de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Gemeentes berekenen deze aan de hand van een taxatie-model en woningeigenaren kunnen indien gewenst een taxatierapport opvragen met toelichting. De marktwaarde is de basis van de WOZ-waarde. Door de stijgende huizenprijzen, stijgt in de meeste gevallen ook de WOZ-waarde van een woning. Door ontwikkelingen in de huizenmarkt in 2019, is de kans groot dat jouw WOZ-waarde in 2020 zal stijgen. Hoe groot deze stijging is, hangt af van verschilende factoren, waarvan de locatie van de woning de belangrijkste is. Bezit jij een woning in de Randstad of in een van de grote steden in het midden van het land? Dan stijgt jouw WOZ-waarde waarschijnlijk meer dan 10-15%, in kleinere woonplaatsen is de stijging meestal wat minder. De verwachting is dat de WOZ-waarde in het hele land gemiddeld met zo’n 8-10% stijgt. Als je denkt dat de WOZ waarde te hoog is vastgesteld is bezwaar maken woz zeker aan te raden.

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

Als huiseigenaar is het verstandig te weten hoe de WOZ-waarde van een woning wordt bepaald. De WOZ-waarde heeft namelijk invloed op verschillende zaken zoals: gemeentelijke belasting, waterschapsbelasting, inkomstenbelasting en erfbelasting.

Voor de waardebepaling vergelijkt de gemeente jouw woning met een woning in de buurt die recent verkocht is. Eventuele verschillen tussen de woningen worden meegenomen om zo tot een realistische marktwaarde te komen. Deze vergelijking wordt door een computermodel uitgevoerd en vervolgens handmatig gecontroleerd en aangepast.

De berekeningen worden uitgebreid beschreven in het taxatierapport en huiseigenaren worden geïnformeerd over de WOZ-waarde van hun woning. Om zo goed mogelijk de WOZ-waarde van verschillende woningen te bepalen, verzamelt de gemeente het hele jaar door informatie over woningen die te koop staan. Wil je meer weten over de taxatie van jouw woning, dan kun je bij de gemeente het taxatierapport opvragen.

De gevolgen van een stijgende WOZ-waarde

Simpel gezegd betekent een hogere WOZ-waarde dat je meer belasting moet betalen. De WOZ-waarde wordt namelijk gebruikt om verschillende belastingen te bepalen. Zo hangt de gemeentelijke belasting af van de WOZ-waarde, evenals de waterschapsbelasting.

Ook heeft de WOZ-waarde van jouw woning invloed op de inkomstenbelasting die je betaalt. Erf je een woning, dan heeft de WOZ-waarde veel invloed op het bedrag dat je kwijt bent aan erfbelasting. Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is en je daardoor te veel erfbelasting moet betalen, dan kun je een beschikking aanvragen en wordt de WOZ-waarde opnieuw bepaald.

De WOZ-waarde van je woning kan grote gevolgen hebben voor je financiën. Loop de berekening daarom altijd na en kijk zelf online naar vergelijkbare woningen in jouw omgeving. Op die manier kun je van tevoren inschatten hoeveel jouw WOZ-waarde ongeveer zal stijgen.

Bezwaar maken WOZ

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Dan is de eerste stap het opvragen van het taxatierapport. Dit kun je doen bij jouw gemeente. Ook kun je via het WOZ-waardeloket gratis de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen opvragen: op deze manier heb je extra informatie en kun je voor jezelf bepalen of jouw WOZ-waarde realistisch is.

Kom je in het taxatierapport dingen tegen waar je het niet mee eens bent, dan kun je een bezwaar aantekenen. Het komt wel eens voor dat in de taxatie een garage of trap-lift is meegenomen die niet in jouw woning aanwezig is. Voorkom dat je te veel betaald en kijk alles dus elk jaar goed na. Vooral wanneer de WOZ-waarde in 2020 stijgt, kun je flink voordeel behalen uit het nakijken van de berekening van jouw WOZ-waarde!